Deca sveta (ilustracije i likovni radovi)

Deca sveta (DEČIJA NEDELJA)

Tokom prve nedelje oktobra kao što svi vaspitači znaju obeležava se Dečija nedelja, ali svaki godine imamo isti problem kako izbeći ponavljanja i uraditi nešto sasvim drugačije.

U ovom postu pronaći ćete predloge likovnih radova koji su više predviđeni za najstariji predškolski uzrast jer je u pitanju rad sa tekstilom a samim tim i sa makazama koje se ne preporučuju za mlađe uzraste. Takođe na početku samog posta pronaći ćete prigodne aplikacije koje možete koristiti u usmerenim aktivnostima uz propratne priče o zemljama iz kojih deca potiču (o kulturama, običajima, i uopštenim karakteristikama). Posle usmerene aktivnosti možete napraviti kviz (podeliti decu u više grupa) i postavljati im pitanja vezana za ovu temu, na taj način bolje će usvojiti nepoznate reči i biće motivisani za dalji rad.

Dečak iz Afrike (pustinja Kalahari ili Sahara)
Dečak iz Meksika
Eskim sa Severnog pola
Deca iz Perua
Dečak sa Bliskog istoka
Dečak Aboridžin sa Novog Zelanda
Dečak iz Afrike
Devojčica iz Afrike
Dečak Indijanac
Devojčica iz Rusije
Dečak iz Sjedinjenih Američkih država
Devojčica iz Kine
Dečak sa Bliskog Istoka
Devojčica iz Brazila

Dečiji radovi na temu “Deca sveta“ po ugledu na aplikacije (gore navedne u članku). Deca su koristila drvene bojice i voštani pastel. Drugačiji tip radova podrazumeva i korišćenje materijala tj. tekstila i vunice.
Кreativne ideje

Kada su deca u pitanju kreativnost je uvek prisutna. U ovom tekstu ćete naći mnoštva kreativnih ideja za rad sa decom.

Za ove ideje vam nisu potrebni skupi materijali već oni koji se mogu naći u svakom domaćinstvu. To su uglavnom raznobojni papiri, čaše, tanjiri, olovke, flomasteri, flaše, karton, grančice, lišće…
Čestitke

U dečijim ustanovama sa decom se svakodnevno radi na usvajanju različitih sadržaja iz mnogih oblasti. Ovo je samo još jedan od načina.

Kako se prave razne kreativne čestitke za decu uz pomoć malo papira, kanapa, bojica i ostalih predmeta koje možete svakodnevno naći u učionici i kući, o tome vam pišemo u tekstu dole. Zabava sa najmlađima je zagarantovana.
Uradi sam u vrtiću

Za naš poziv obično ljudi kažu da je kreativan. Slažem se u potpunosti sa tim ali šta se dešava kada kreativnost i ideje ne možemo da sprovedemo u delo jer nemamo sredstava za rad…. e tu stupa na snagu vaspitačka dovitljivost i moto “od štapa i kanapa“ mada nekad ni to nemamo ali dobro bitno je nikad ne odustajati i ostati dosledan. Tako i u ovim primerima, ako se malo bolje zagledate ne treba vam nekakav poseban materijal za izradu to je uglavnom hamer papir, boje, makaze, stari čaršav i sl.